Česká škola Neapol na letním pobytu v Paestumu

Ve dnech 9. až 16. června 2012 proběhl již třetí ročník letního pobytu česko-italských rodin s dětmi v přímořském kempu v jižní Itálii, organizovaný Helenou Schwarzovou. Tento rok pořádaný v rámci České školy Neapol za spolupráce Andrey Sedlákové.

Cílem tohoto týdenního pobytu s českým programem je zábavnou formou děti “vtáhnout” do češtiny i mimo školní prostředí. Navíc domluvit se česky i na italském území je pro děti zajímavá zkušenost. Do kempu Cerullo’s jezdí už roky čeští turisté, a proto jsou tu různé pokyny a informace psané nejen v italštině, ale i v češtině. Dokonce tam vlaje i česká vlajka.

Velice vítaná je účast českých babiček, dědečků, bratranců, tet…. kdy jediným společným jazykem je čeština, tudíž děti spontáně mluví česky.

Každý den probíhal dopolední i odpolední český program (tento rok určený převážně předškolákům, kteří tvořili většinu malých účastníků). Děti vyráběly želvičky, malovaly kamínky sebrané na pláži, vyzdobily chodník – kreslení křídami, malovaly trička, zpívaly písničky a hrály různé hry na procvičení českých pojmů. Na závěr absolvovaly cestu za pokladem, při které musely použít nabyté znalosti, aby našly poklad se sladkostmi, kašpárkem a skřítkem Paestumáčkem.

Tento rok se letního pobytu zúčastnila i rodina z České školy Řím a přišla se podívat i Česká televize!

Nejen děti, ale i rodiče a prarodiče a paní učitelky Helena a Andrea, si ten týden pěkně užili a už se těší na příští rok.

FOTOGALERIE

Titulní stránka